Rendang Ayam with Jasmine PusaCream Basmathi Rice
What You'll Need
1/2 ekor ayam
2 ulas bawang merah
5 inci kunyit hidup
2 inci halia
3 inci lengkuas
6 biji cili padi
5 sudu besar cili kisar
1 batang serai ( dititik)
6 sudu besar kerisik
300 ml santan segar
Daun kunyit dan daun limau purut (ikut selera)
2 keping asam keping
Garam dan gula melaka
Here's How
- Kisar bawang merah, kunyit hidup, halia, lengkuas dan cili padi
- Panaskan minyak, tumis cili kisar sehingga pecah minyak, dan masukkan bahan kisar. tumis sebentar.
- Masukkan ayam yang telah dipotong kecil. perlahankan suhu api. kacau ayam dan bahan tumis dan biarkan jus ayam keluar.
- Setelah jus keluar, tuang masuk santan dan kerisik. pastikan api perlahan. dan kacau sebati.
- Tambah asam keping dan daun kunyit serta daun limau purut. tutup dan biarkan merenih lebih kurang 20 minit.
- Pastikan api perlahan ataupun selalu kacau untuk elakkan hangit. jika khuatir hangit, masukkan sedikit air dan kacau.
- Perasakan dengan garam dan gula melaka.
Download Recipe
Download this recipe (Adobe PDF required)