Rendang Ayam with Jasmine PusaCream Basmathi Rice

What You'll Need
1/2 ekor ayam
2 ulas bawang merah
5 inci kunyit hidup
2 inci halia
3 inci lengkuas
6 biji cili padi
5 sudu besar cili kisar
1 batang serai ( dititik)
6 sudu besar kerisik
300 ml santan segar
Daun kunyit dan daun limau purut (ikut selera)
2 keping asam keping
Garam dan gula melaka

 

Here's How
  1. Kisar bawang merah, kunyit hidup, halia, lengkuas dan cili padi
  2. Panaskan minyak, tumis cili kisar sehingga pecah minyak, dan masukkan bahan kisar. tumis sebentar.
  3. Masukkan ayam yang telah dipotong kecil. perlahankan suhu api. kacau ayam dan bahan tumis dan biarkan jus ayam keluar.
  4. Setelah jus keluar, tuang masuk santan dan kerisik. pastikan api perlahan. dan kacau sebati.
  5. Tambah asam keping dan daun kunyit serta daun limau purut. tutup dan biarkan merenih lebih kurang 20 minit.
  6. Pastikan api perlahan ataupun selalu kacau untuk elakkan hangit. jika khuatir hangit, masukkan sedikit air dan kacau.
  7. Perasakan dengan garam dan gula melaka.
Download Recipe

Download this recipe (Adobe PDF required)